Travmatik Beyin Hasarı

TRAVMATİK BEYİN HASARI

Travmatik beyin hasarı, beyin hasar gördüğünde meydana gelen edinilmiş bir durumdur. Beyin hasarları şiddetli bir darbeden veya daha nadir görülen, kişinin kafatasına ve beynine nüfuz eden bir nesneden kaynaklanan durumdur. Beyin travmalarında alınan hasar hafif ya da şiddetli olabilir, aynı şekilde yol açtığı olumsuz etkisi de hafif ya da daha ağır olarak değişiklik gösterecektir. Beyin hasarı sonrasında beyinde hasar gören bölgenin sebep olacağı konuşma/iletişim bozuklukları da meydana gelebilir. Tabii bu bozuklukların da durumu alınan hasarın şiddetine göre farklı olacaktır.

Travmatik beyin hasarı şiddetli ise her türlü zorluğu beraberinde getirebilir. Birey denge sorunları yaşayabilir, görüş alanının bir kısmını kaybetmiş olabilir ya da hafızası o kadar çok etkilenmiştir ki; bir şeyi gördüğü veya duyduğu anda hemen unutabilir. Ancak, küçük yazıları okumakta zorlananlar için bir büyüteç ne ise, travmatik beyin hasarı almış kişiler için de tıpkı bir büyüteç gibi günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştıracak birçok yardımcı teknoloji çözümü mevcuttur.

Yardımcı teknolojiler beyin hasarı almış kişi için ne sağlayabilir?

Travmatik beyin hasarı almış kişiler çoğunlukla zorluk çekmeden iyileşme yönünde seyredebilirken, bazıları zorlu bilişsel problemler ve iletişim sorunları ile baş etmek zorunda kalır. Etkin iletişim ve daha fazla bağımsızlık ihtiyacı duyan hastalar geçici veya kalıcı olarak yardımcı teknolojilere ihtiyaç duyarlar.

Yardımcı teknolojiler olarak sunulan destekleyici ürünler, özellikle ADİS çözümleri, doğal konuşmanın tamamen yerini almak zorunda değildir,  aksine bir araç haline gelerek mevcut iletişim yöntemindeki eksikliğin yerini doldururlar.

Sunduğumuz iletişime yardımcı cihazlar, bireye aklındakileri doğru ve zamanında ifade edebilme becerisi kazandırır. Başkalarıyla iletişim kurmada, kişisel bakımlarını yönlendirmede, kendi iletişimlerinde bizzat rol almalarını sağlar. Bahsi geçen iletişim, yüz yüze konuşma şeklinde olabileceği gibi, e-posta, telefon, sms, whatsapp gibi uygulamalar ve sosyal medya aracılığıyla uzaktan iletişim şeklinde de olabilir.

Sunulabilecek olan iletişim cihazlarına genellikle kalıcı olarak ihtiyaç duyulsa da, iletişimi ve bilişsel becerileri iyileşme yönünde seyredecek olursa bu destekleyici cihazlar geçici olarak tanımlanabilir. Bazen iletişim cihazları  sadece iyileşme sürecinde iletişim kurmaya motivasyon sağlamak için bile kullanılabilir.

Sunulan yardımcı teknoloji ürünleri, kişiye iletişim becerisi kazandırmak dışında çok çeşitli başka araçlar da sunar. Örneğin ihtiyaç halinde alarm çaldırabilme, tv, klima, başucu lambası vb cihazları anahtar ile veya pc üzerinden kontrol edebilme,  müzik dinleme, fotoğraf albümlerini görüntüleme, hafıza oyunları vb oynayabilme… tüm bunlar ve çok daha fazlası günümüzde kolaylıkla uygulanabilir. Ergoterapi ile pek çok günlük yaşam aktivitesine katılım sağlanarak kendine yeterlik becerileri kazandırılabilir.