S.S.S.

İletişim yolculuğunuza başlarken aklınıza gelebilecek belli başlı soruları bu sayfada sizler için yanıtladık.

ADİS’e başlamak için en uygun yaş nedir?

ADİS’e başlamak için uygun yaş diye bir şey yoktur. ‘’Bizim çocuğumuz için çok erken‘’ / ‘’Çocuğum için çok geç, küçükken başlasaydı belki olurdu‘’ vb düşüncelerin hiçbir karşılığı yoktur. Çünkü iletişim, yaşamın her anında, her yaş ve her durumda ihtiyaç duyduğumuz ve her zaman da duyacağımız bir şeydir. Biz insanlar, yaşadığımız müddetçe bir şekilde çevremizle iletişim kurmak durumundaysak bunun yaşa bağlı olamayacağı açıktır. Bu konudaki tüm endişelerinizin yersiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tersine, şimdi başlamak bir ay sonra başlamaya göre avantajdır, bir sene sonra başlamaya göre ise çok büyük bir avantajdır.

Hayır,  gerekmiyor. ADİS yazılımlarımız okuma yazma bilmeyenler için sembol tabanlı olarak kullanılabiliyor. Bu sayede, her yaştan her seviyedeki kullanıcıya hitap edebiliyor. Özetle, kullanıcı okuma-yazma bilmeye gerek olmadan istek ve ihtiyaçlarını ekrandaki sembolleri seçerek ifade ediyor. Gündelik yaşamdan bir örnek vermek gerekirse; belki 4 yaşında ve konuşamayan çocuğunuza bir elinizde elma bir elinizde portakal tutarak hangisini yemek istediğini sorduğunuzda doğru cevabı alıyor olabilirsiniz, ama o anda çocuğunuz size canının çektiği bambaşka bir şeyi anlatmakta zorlanacaktır.

Oysa ki, bir ADİS kullanıcısının; yeme içme gibi somut göstergeleri olan durumların dışında, nereye gitmek istediği, ne yapmak istediği, kimi özlediği, neresinin acıdığı vb pek çok duygu, düşünce ve isteklerini, varsa itiraz etmek istediği şeyleri doğru zamanda size iletebilmesi için bir fırsatı vardır.

Bu soruya cevabımız oldukça net bir HAYIR! Tam tersine, araştırmalar göstermektedir ki; ADİS kullanımı okuma yazma becerilerinin sistematik bir biçimde geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Her bir sembolün bulunduğu butona yazı ile etiket konması da okuma yazma öğrenmeyi kolaylaştırır.

Erken çocuklukta ADİS kullanımı, hem kelime hazinesini geliştirir, hem de dilin işlevli kullanımını arttırır. Örneğin “elma”, “oyuncak” gibi tek kelimelik seçimlerden başlayarak “Oyuncak istiyorum” ve giderek “Bugün bana yeni bir oyuncak alalım” gibi karmaşık bir cümle kurmaya varan dil yapısını kullanmasına yardımcı olur.

Hayır, ADİS bir kişinin doğal konuşmayı kullanmasını veya geliştirmesini engelleyemez. Peki bunu nerden biliyoruz? Bugüne dek ADİS konusunda yapılmış çok sayıda araştırma ve yayın mevcut. ADİS kullanımından önce, sırasında ve sonrasında konuşma üretimi hakkında veri sunan daha önce yayınlanmış çalışmaları gözden geçiren Millar, Light & Schlosser (2006)*’ın incelemesi katılımcılarda aşağıdaki sonuçları ortaya koydu:

– Konuşma üretiminde artış — %89

– Konuşma üretiminde değişiklik yok—%11

– Konuşma üretiminde azalma — %0

* Millar, D. Light, J., & Schlosser, R. (2006). The impact of augmentative and alternative communication intervention on the speech production of individuals with developmental disabilities: A research review. Journal of Speech, Language and Hearing Research, 49, 248-264.

(Millar, D. Light, J. ve Schlosser, R. (2006). Alternatif ve destekleyici iletişim müdahalesinin, gelişimsel engelli bireylerin konuşma üretimine etkisi: Bir araştırma incelemesi. Konuşma, Dil ve İşitme Araştırmaları Dergisi, 49, 248-264.)

Kişi, konuşmak için ihtiyaç duyduğu sesleri uygun biçimde çıkaramıyor ise, bu sesleri çıkarırken oldukça zorlanıyor ise ve/veya çıkardığı sesleri yalnızca yakın çevresindeki bir iki kişi anlamlı bir ifade olarak anlayabiliyor ise; bu kişiler için ADİS iletişimi herkesle mümkün kılan, iletişimi arttıran, destekleyen ve teşvik eden bir araçtır. Kişi, anlaşıldığını hissettikçe daha fazlasını yapmak için çalışır.

Kullanıcının ekranda göreceği her şey Türkçedir. Yazılıma eşlik eden sentetik ses yine bay veya bayan sesi ile Türkçe konuşan sestir.  Yazılımların ara yüzü İngilizcedir. Sayfa seti oluşturma, içerik kişiselleştirme vb tüm konularda teknik ekibimiz ücretsiz destek vermektedir. İki farklı dil kullanmak isteyen kullanıcılar için çoklu dil kullanımı mümkündür. Bir dilden diğerine kolayca geçiş yapılabilir, her iki dilde yapay ses çıkışı kullanılabilir. Bunların dışında, sembol tabanlı yazılımlarımızda, Türk kültürüne has pek çok kelime için özel olarak çizilmiş sembollerimiz mevcuttur.

Kullanıcının değişen ihtiyaçları, farklı uzman görüşleri ve teknoloji !!! Tüm bunlar bir araya geldiğinde manzaranın ne kadar kafa karıştırıcı olduğunu biliyoruz. Amacımız bu yolculukta size rehberlik etmek.  Bizim çizdiğimiz yol haritası kısaca şöyle: Önce tanışmak, sizi dinlemek, sonra kullanıcıyı görmek, kendisiyle kısa bir deneme yaparak onun için en doğru ürünlere karar vermenize yardımcı olmak, ardından tüm kişisel entegrasyonlarınızı yapmak, sonrasında ürünlerin kullanımında maksimum faydayı görmeniz için size vereceğimiz kısa eğitimin ardından ilgili profesyonellerin de bu yolculuğa katılımını sağlamak, onları da ekibin bir parçası yapmak. Örneğin, bulunduğunuz şehirde ADİS eğitimi ve tecrübesi olan bir DKT ile devam etmek harika olurdu! Biz ise, sadece bir tık kadar uzakta olacağız.

Bunun için farklı yollar izleyebilirisiniz. Pandemi koşullarında ihtiyaçtan ortaya çıkan ve uygulamaya dönüşmüş çevrimiçi seans metodunu deneyebilir, ADİS uzmanlığı olan bir DKT ile görüntülü görüşmeler organize edebilirsiniz. Hâlihazırda çalışmakta olduğunuz DKT’nin ADİS uzmanlık eğitimi alması yönünde bir talebiniz var ise, lütfen bize bildiriniz.

Ne yazık ki; ziyaretlerimizde bizim de tanık olduğumuz bu durumu bir daha yaşamamanız için elimizden geleni yaptığımıza emin olabilirsiniz. İşte bu sebeple, önceden bir demo yapmak bu tür sorunları bertaraf edecektir. Öte yandan, Broca Yardımcı Teknolojiler olarak prensiplerimizden biri de, yalnızca kullanıcının üstün faydasını gözetmek, kullanamayacağınız bir ürünün satışını yapmamaktır. Ürünlerimizden herhangi birinin arka odada bir kenarda bekletiliyor olması bizi üzer. Demo ziyaretimizde kullanıcının fiziksel ve bilişsel becerilerine en uygun ürünleri kendi gözlerinizle görüp emin olduktan sonra sipariş verebilirsiniz.

Ne yazık ki; ülkemizde yardımcı teknolojiler için devlet geri ödemesi bulunmamaktadır.

Hayır, sadece yardımcı teknolojiler ve ADİS yazılımlarının satışını yapmaktayız. (Yalnızca, Tobii Dynavox I-Serisi cihazlarımız ADİS cihazları olarak bilgisayar şeklinde sunulmaktadır.)  Her kullanıcı için, bilgisayar erişim metodu gibi bilgisayar donanım ihtiyacı da farklılık göstermektedir. Kimi taşınabilir bir bilgisayar kullanmak isterken, kimisi oldukça büyük ekranlı bir masaüstü bilgisayar ekranına ihtiyaç duyabilir.  Demo ziyaretimiz sırasında, kullanıcının ihtiyaçlarını ve ekran karşısındaki en rahat vücut pozisyonlarını görmek, bilgisayar donanımı konusunda da doğru seçimler yapmanıza yardımcı olmamıza olanak tanır.

Hayır, ürünlerimiz için kiralama yapılamamaktadır. Buna karşın demo yapmak, kullanıcı profilini net bir şekilde görmemizi sağlar. Kullanıcı ile doğrudan bir demo yapmamızın karar verme sürecinizi kolaylaştıracağından emin olabilirsiniz.

Önceden bize bildirmeniz durumunda, teknik ekibimiz cihaz ve yazılımlarınızın yeni bilgisayarınıza geçişi konusunda ücretsiz destek verecektir. Bir başka deyişle, bu süreçte herhangi bir maddi kayba uğramazsınız.

İkinci el cihaz satışımız bulunmamaktadır. Ancak,  ülkemizde yardımcı teknolojiler alanındaki ihtiyaç ve bunlara erişim sorunlarını gözeterek, yenileme veya başka bir sebeple firmamızdan satın almış olduğunuz cihazı elden çıkarmak istediğinizde, sizi ihtiyaç sahibi bir başka kullanıcının ailesi ile buluşturabilmek konusunda yardımcı oluyoruz. Ürünlerimizin her daim kullanımda ve işe yarar durumda olduğunu bilmek bizleri mutlu eder.

Tüm yardımcı teknoloji cihazlarımız, üretim hatalarına karşı 2 (iki) yıl, Tobii I-Serisi Cihazlarımız 3 (üç) yıl garanti ile sunulmakta olup, yazılımlarımız ise ömür boyu lisanslı kullanım garantisine sahiptir. Garanti süresi dolmuş olsa bile, kullanım sırasında yaşayacağınız teknik sorunlar, teknik ekibimiz tarafından bilgisayarınıza uzaktan bağlantı yapılarak hızlıca çözüme kavuşturulmaktadır.